Psičkári na Ťahanovciach sa opäť hádajú. Výčitky aj štipľavé odkazy. Čo všetko si vyhodili na oči?


Foto: Psičkári na Ťahanovciach sa opäť hádajú. Výčitky aj štipľavé odkazy. Čo všetko si vyhodili na oči?

Staré známe „sto ľudí - sto chutí” platí aj dnes. Obyvatelia košických Ťahanoviec narazili na kameň sváru. Do konfliktu sa dostali kvôli správaniu svojich domácich miláčikov. Rovnako, ako aj pri výchove detí, tak aj pri výchove našich štvornohých spoločníkov má každý človek iný názor na to, čo je preňho dobré. O svoju skúsenosť sa podelila aj pani Ivana, ktorej iní psičkári vyhadzujú na oči jej správanie. Spoluobčanom prezradila, čo za tým v skutočnosti je. 

„Iba by som chcela poprosiť, aby ste si poniektorí uvedomili, že tak ako ľudia, aj psy majú svoje povahy a problémy. Niektorí sú chorí, bojazliví, v tréningu, agresívni alebo športovci, ktorí sa nesmú len tak hrať v lese. Tak isto aj majitelia psíkov sme všetci iní,“ napísala na sociálnej sieti.

Pripomína, že nie každý pes, no ani jeho majiteľ, je zvyknutý na kontakt s inými. Apeluje aj na to, aby boli ľudia ústretovejší. „Namiesto ospravedlnenia som si vyslúžila urážky a rady, ako by bolo lepšie vychovávať psa,“ píše.

Tvrdia, že majiteľka psom nerozumie

V komentároch sa objavili názory ľudí, ktorí si myslia, že celá situácia je len umelo nafúknutá a niektorí majitelia jednoducho svojim psom nerozumejú. Pes je zviera svorkové. To iba my ľudia si myslime, že vieme, čo robíme. Článok pekný, ale majiteľka je človek. Psom nerozumie. Energia človeka je energia vášho psa. Vyskúšajte si to. Ak si následne uvedomíte stav, zmení sa život Vás ale hlavne Vášho psa. Ak pes trpí chorobami, lenže to nie sú jeho, ale Vaše choroby. Vaša energia je reakcia Vášho psa,“ odkázal jeden z komentujúcich.


Našli sa však aj takí, ktorí s ňou súhlasia. Tvrdia, že niektorí majitelia psov sú neohľaduplní. „Ja síce psa nemám. ale často sa pri behaní cez sídlisko stretávam s nevychovanými psami a ich arogantnými majiteľmi, keď sa ich miláčikovia rozbehnú priamo na mňa alebo za mnou. Po upozornení majiteľa čokla dostávam odozvy typu: ,on nič neurobí’ alebo ,on sa chce len hrať’. To je síce krásne, no ja o hry s Vašim psíkom záujem nemám,“ podelil sa so svojou skúsenosťou ďalší z komentujúcich.

Pravidlá hovoria jasne

Podľa všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti  je pritom každý majiteľ psa povinný obmedziť jeho pohyb v priestoroch iných, ako na to určených. V opačnom prípade,  ak majiteľ nemá psa na vôdzke, sa dopustil priestupku, za ktorý mu hrozí pokuta až do výška 165 eur.

Pes premýšľa inak ako človek, treba však rešpektovať majiteľov

Absolventka odboru kynológie Natália, ktorá s výchove psov venuje už takmer desať rokov, tvrdí, že pes premýšľa inak ako človek. „Môže sa stať, že človek pochopí signály svojho psa zle. Predsa len, pes nekomunikuje verbálne. Pes má rovnako ako človek svoje potreby, problémy a je emotívny. Každý je iný. Jeden je hravý, druhý viac utiahnutý. Platí však jedno nepísané pravidlo. Pri kontakte s iným psičkárom a jeho štvornohým parťákom by sme sa mali rešpektovať,“ pripomína Zuzana.

Dodáva, že majiteľ by mal najlepšie poznať stav svojho psa. „Ak iného psičkára požiada, aby urobil jeho psovi priestor, mal by to rešpektovať. Obzvlášť ak vidí, že kontakt s iným psom mu je nepríjemný. Ak sa potom niečo zomelie, netreba sa čudovať, aj ten najutiahnutejší pes môže byť v úzkych agresívny. Je však aj pravda, že pes dokáže vycítiť nervozitu aj z majiteľa. Jednotlivé situácie je len ťažké posudzovať, tobôž na diaľku. V tomto prípade by však mali byť ústretovejšie obe strany,“ vysvetľuje kynologička.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu