FOTO: Michalovským žiakom môžu všetci závidieť. Učia sa pomocou virtuálnej reality či interaktívnych pomôcok


FOTO: Michalovským žiakom môžu všetci závidieť. Učia sa pomocou virtuálnej reality či interaktívnych pomôcok
Galéria: 27 fotiek
Foto: zsphorova.sk/úprava redakcie

Základná škola Pavla Horova v Michalovciach prešla transformáciou na moderné vzdelávacie stredisko vďaka implementácii takzvaných tried budúcnosti. V roku 2018 vybudovali prvú takúto triedu, čím sa zaradili medzi úplne prvé vzdelávacie zariadenie v strednej Európe s pokrokovým vybavením a tiež boli zapísaný do zoznamu najinovatívnejších vzdelávacích priestorov v Európe ako jediná štátna škola na Slovensku.

Ocitli sme sa v spoločnosti najinovatívnejších škôl a školských zariadení v Európe. Význam tejto skutočnosti dokazuje aj fakt, že napríklad najbohatšia krajina Európskej únie - Nemecko, mala v tom čase iba jednu takúto školu. Podobne iba jedna škola bola v Taliansku, Španielsku či Holandsku. A pritom my sme mali v roku 2020 vybudované už tri triedy,” uvádza sa na školskom webe.

Vďaka projektu Future Classroom Lab bolo vytvorených deväť inovatívnych učební, z ktorých osem je určených pre žiakov druhého stupňa a jedna pre prvý stupeň. Triedy sú vybavené najnovšími technológiami ako sú virtuálna realita, interaktívne tabule či kreatívne zóny a nechýba ani kvalitné ozvučenie. Všetky tieto služby sú napojené aj na online priestor.

Galéria: 27 fotiek

„Súčasťou triedy sú aj smart home riešenia. V triede je filtrácia vzduchu aj drobnosti ako meteostanica s vonkajším bezdrôtovým čidlom, bezdotykový kôš či okuliare pre virtuálnu realitu. V triede nájdu žiaci aj klasické knihy a encyklopédie, ktoré majú aj v triede budúcnosti svoje miesto, sú však doplnené modernejšou verziou v podobe čítačky elektronických kníh,” priblížila škola.


Písanie poznámok rukou je tiež minulosťou. Učivo, ktoré učiteľ napísal na interaktívu tabuľu, môže uložiť a exportovať do súboru, ktorý bude žiakom prístupný kedykoľvek.

Ruku k dielu priložili aj žiaci

Ak by ste čakali klasické lavice či stoličky, pravdepodobne by ste sa nedočkali. V triedach sú variabilné stoly, ktoré sa dajú nastaviť do rôznych zoskupení. Stoličky boli vyberané na základe požiadaviek žiakov, ktorí si do oddychovej zóny vypýtali gauče či sedacie vaky.

Jedinečnosť tried budúcnosti spočíva nielen v technologickom vybavení, ale aj vo vytvorení multifunkčného priestoru knižnice, respektívne jazykovej učebne, ktorá zároveň slúži aj ako oddychová miestnosť. Tento priestor poskytuje žiakom čas na relax počas vyučovacích hodín, čo môže zlepšiť ich pozornosť a celkové vzdelávacie výsledky.

Financovanie týchto priestorov bolo zabezpečené kombináciou zdrojov zo školského rozpočtu, príspevkov od rodičov a sponzorských darov, pričom škola získala aj jednorazový príspevok od mesta.

Na jednotlivých návrhoch tried sa podieľali aj samotní žiaci, ktorí za pomoci svojich rodičov a učiteľov premenili všedné priestory na závideniahodné vzdelávacie triedy. Na základe pozitívnych reakcií zo strany rodičov i študentov plánuje škola rozšíriť koncept tried budúcnosti na všetky svoje triedy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu