Z Londýna si priniesol ako suvenír vodku a whiskey. Z košického letiska však odišiel naprázdno


Foto: Z Londýna si priniesol ako suvenír vodku a whiskey. Z košického letiska však odišiel naprázdno Foto: Finančná správa, Colný úrad Košice

Cestovanie lietadlom je komfortnou formou dopravy, predovšetkým na dlhšie trate. Na rozdiel od iných dopravných prostriedkov sa však s letovým poriadkom spájajú viaceré obmedzenia, ktoré môžu cestujúcim znepríjemniť ich výlet, obzvlášť, ak ich neovládajú.

Príkladom je aj slovenský občan, ktorý do Košíc pricestoval z Londýna. Na letisku prešiel zeleným pruhom, ktorý znamená „nič na preclenie”, čím cestujúci vo všeobecnosti deklaruje, že má pri sebe tovar podliehajúci colnému dohľadu, avšak tento tovar je oslobodený od dovozného cla.

Príslušníci finančnej správy Colného úradu Košice si však tohto cestujúceho zobrali na mušku a podrobili ho kontrole. Tá bola úspešná, keďže v jeho batohu našli viaceré balenia známej whiskey a vodky, ktoré prekračovali povolené množstvo. Týmto konaním, či už vedomým alebo nie, sa muž dopustil priestupku nezákonného dovozu tovaru.

„V obdobných prípadoch uložili ozbrojení príslušníci finančnej správy z košického letiska v minulom roku v blokovom konaní pokuty v celkovej výške viac ako 5-tisíc eur,” uviedla Katarína Daňková, hovorkyňa Colného úradu Košice.

Nešlo však o jediné porušenie, ktoré colníci zaznamenali počas poslednej sezóny. Medzi ďalšie úspešné úlovky patrilo takmer 43-tisíc kusov cigariet či 25 litrov alkoholu, ktoré si cestujúci priviezli ako suvenír z tretích krajín a ktoré nespĺňali stanovené štandardy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu