V Slovenskom raji si poriadne priplatíte: Národný park zverejnil nový cenník


Foto: V Slovenskom raji si poriadne priplatíte: Národný park zverejnil nový cenník Foto: iStock

Národný park Slovenský raj bude v tejto sezóne o čosi drahší. Turisti, ktorí si chcú vychutnať krásy slovenskej panenskej prírody v srdci našich lesov si tak po novom priplatia. Na vyššie vstupné sa tak budete musieť pripraviť vo všetkých roklinách národného parku.

Ako informoval na svojom internetovom sídle, poplatok za použitie technických zariadení sa v Slovenskom raji celoplošne mení. Mimo zmeny, podľa ktorej sa v roku 2024 budú predávať už len jednodňové lístky, si tak budú musieť milovníci prírody zvyknúť aj na nové sadzby platné už od 1. apríla.

Osoby od 15 do 65 rokov tak za využitie inštalovanej techniky po novom zaplatia 3 eurá, deti od 6 do 15 rokov 2 eurá a osoby, ktoré sú staršie ako 65 rokov, zaplatia za využitie inštalovanej techniky taktiež 2 eurá. Pri deťoch do 6 rokov tak aj naďalej platí vstup bez poplatku. Na tomto rozhodnutí sa zhodlo obecné zastupiteľstvo v Hrabušiciach ešte 21. februára tohto roka.

Osobitne spoplatnená však bude roklina Suchá Belá. Cieľom navýšenia poplatkov v tejto oblasti má byť odľahčenie najvyťaženejšej rokliny od náporu turistov. Deti do 6 rokov môžu do Suchej Belej vstúpiť aj naďalej zdarma. Podľa nového cenníka však priplatíte za deti od 6 do 15 rokov, a to 3 eurá. Rovnakú cenu zaplatia aj osoby staršie ako 65 rokov. Dospelí a deti od 15 rokov za vstup zaplatia 4 eurá.

V prípade, ak si zakúpite lístok do iných roklín v katastrálnom území obcí Spišské Tomášovce a Smižany, pri vstupe do rokliny Suchá Belá doplatíte len 1 euro navyše. Platí to však aj opačne. „Poplatok za použitie technických zariadení v Suchej Belej platí takisto vo všetkých ostatných roklinách, vo všetkých vekových kategóriách,“ uviedla správa národného parku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu