Košice sa pustili do boja proti hlodavcom. V celom meste prebieha jarná deratizácia


Foto: Košice sa pustili do boja proti hlodavcom. V celom meste prebieha jarná deratizácia Foto: ilustračné/pexel.com/DSD

V snahe zamedziť šíreniu prenosných chorôb, ktoré môžu ohroziť zdravie obyvateľov aj domácich zvierat, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach vyhlásil celoplošnú jarnú deratizáciu a reguláciu živočíšnych škodcov.

Deratizačné práce začali už v polovici marca a potrvajú do 30. apríla tohto roka.

„Nariadenie sa týka mestských častí na celom území mesta v objektoch, ktoré majú v správe alebo vo vlastníctve a na verejných priestranstvách, prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov,” uviedol magistrát, pričom dodal, že o zberné miesta komunálneho odpadu a verejné priestranstvá v ich bezprostrednej blízkosti sa postará samotné mesto.

Deratizácia sa týka aj súkromných a podnikateľských objektov. Od majiteľov bytových domov a inštitúcií, ako sú napríklad školy či zdravotnícke zariadenia, sa očakáva, že si deratizáciu zabezpečia prostredníctvom licencovaných spoločností alebo svojpomocne, spotrebiteľsky dostupnými prípravkami určenými na tento účel.

Po ukončení deratizácie je nutné odoslať potvrdenie o jej vykonaní, prípadne zaslať pokadničný blok o kúpe prípavkov RÚVZ a doklady uchovať po dobu troch mesiacov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu