Ťažkosti mal už pri Košiciach, no prevoz do nemocnice odmietol. V nočnom vlaku zomrel senior


Foto: Ťažkosti mal už pri Košiciach, no prevoz do nemocnice odmietol. V nočnom vlaku zomrel senior Foto: Ilustračné/freepik.com; rzp.sk (úprava redakcie)

Zo železničnej stanice v Humennom vyrazil v pondelok 1. apríla 2024 o 19:10 hod. nočný vlak EN 442. Ten ďalej smeruje do Košického a Žilinského kraja a svoju trasu ráno ukončuje v Prahe. Spočiatku bola jeho jazda pokojná, bez väčších zdržaní, o niekoľko hodín sa však situácia dramaticky zmenila.

Jedným z cestujúcich vo vlaku bol približne 70-ročný muž, ktorého v nočných hodinách postihla nevoľnosť. Keďže zdravotný stav sa mu nezlepšoval, o dianí bol urýchlene informovaný aj vlakvedúci.

„Vlakvedúci privolal o 22:23 hod. na žiadosť sprievodcu lôžkového vozňa rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) do železničnej stanice Kysak (pozn. red.: okres Košice-okolie),“ spresňuje Lucia Lizáková z odboru komunikácie Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).


Stanovisko zdravotníkov po vyšetrení pacienta bolo jasné. Je potrebné, aby bol senior prevezený do nemocnice. Cestujúci však ďalšie vyšetrenie odmietol, lekárovi z posádky RZP podpísal reverz a rozhodol sa ďalej pokračovať vo svojej ceste.

Vlak postupne opustil východ Slovenska a zamieril do Žilinského kraja. K tragickému zvratu došlo krátko po 1. hodine v noci v utorok 2. apríla. Na tiesňovú linku tentokrát volal regionálny dispečer ZSSK, ktorý RZP privolal do železničnej stanice v Liptovskom Mikuláši. Na záchranu však bolo už neskoro, cestujúci vo vlaku zomrel.

„Po premiestnení cestujúcich a vynesení mŕtveho tela pohrebnou službou bol vozeň uzamknutý a odstavený v železničnej stanici Vrútky na dezinfekciu,“ doplnila na záver Lizáková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu