FOTO: V Slovenskom raji vybudovali ochranári zábrany i privádzače pre migrujúce žaby. Uľahčia prácu a zachránia životy


FOTO: V Slovenskom raji vybudovali ochranári zábrany i privádzače pre migrujúce žaby. Uľahčia prácu a zachránia životy
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook/Národný park Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi

S príchodom jari dochádza k veľkej migrácii žiab k vodným plochám, kde môžu tieto obojživelníky zahájiť svoj rozmnožovací cyklus. Tento inštinktívny pohyb však môže byť pre mnohé z nich osudný, keďže ich trasa mnohokrát vedie cez frekventované cestné úseky.

Aby sa predišlo masovému úhynu týchto zraniteľných živočíchov, na kritických miestach sa stavajú zábrany, ktoré zabránia priamemu prechodu cez cestu. Pre pracovníkov Správy Národného parku Slovenský raj ide zväčša o náročné obdobie, keďže tieto malé stvorenia je nutné prenášať spoza zábran na druhú stranu cesty.

Tentokrát sa však pustili do práce skôr, keďže počasie vylákalo prvé ropuchy na púť už na začiatku marca. V značnom predstihu tak vybudovali zábrany, ktoré môžu zachrániť niekoľko žabích životov.


„Odvtedy sa žaby neobjavili, no čakáme ich každým dňom a veríme, že sme im aj vďaka pochopeniu miestneho urbariátu a práci miestneho bagristu ich láskyplnú púť urobili bezpečnejšou,” uviedol Národný park Slovenský raj na sociálnej sieti.

V lokalite Petakovec pri Kluknave, pri ceste do Margecian a do Košíc, boli postavené zábrany, ktoré sú efektívnym riešením tohto problému. Systém zábran na okraji lesnej cesty o dĺžke viac ako 500 metrov a vytvorené „privádzače” usmerňujú žaby k podchodom, čím sa zásadne znižuje riziko ich úhynu na cestách. Tento prístup nielenže zachraňuje životy obojživelníkov, ale zároveň zjednodušuje prácu ochranárov, ktorí nemusia žaby ručne prenášať cez cestu.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu