VIDEO: Elektráreň vo Vojanoch ukončuje svoju výrobu. Odstavili posledné turbogenerátory


Foto: VIDEO: Elektráreň vo Vojanoch ukončuje svoju výrobu. Odstavili posledné turbogenerátory Foto: seas.sk

Elektráreň vo Vojanoch ukončila svoju prevádzku. V utorok 26. marca odstavili posledné turbogenerátory, ktoré ukončili výrobu elektriny z čierneho uhlia, čím sa uzavrela takmer šesťdesiatročná kapitola tohto energetického giganta. Ten bol kedysi najväčšou tepelnou elektrárňou v Československu.

„Elektráreň Vojany dnes končí výrobu elektriny z uhlia. Patrí jej však neodmysliteľné miesto v dejinách slovenskej energetiky. A nielen jej, ale najmä ľuďom, ktorí sa zaslúžili o jej vznik, starali sa o jej prevádzku celé tie roky, neúnavne prinášali množstvo inovatívnych nápadov. Práve vďaka nim vydržala elektráreň až doteraz. A za to im patrí veľké ďakujem,“ uviedol Ondrej Marcinčák, riaditeľ Elektrární Vojany.

Člen predstavenstva Slovenských elektrární Lukáš Maršálek uviedol, že výroba elektriny vo Vojanoch prestala byť ekonomicky udržateľná v porovnaní s inými elektrárňami v krajine. Vysoké náklady na dovoz čierneho uhlia išli ruka v ruke s rastom cien emisých povoleniek, čo priviedlo elektráreň do dlhoročnej straty.

Hľadajú alternatívy

Areál však neostane úplne opustený. Začína sa s postupným uvedeným zariadení elektrárne do bezpečného stavu, niektoré zariadenia však budú fungovať aj naďalej, kedže poskytujú služby tretím stranám.

Maršálek uviedol, že aktuálne hľadajú alternatívne využitie týchto priestorov, pričom sa hovorí o možnej výstavbe obnoviteľných zdrojov, batériových úložísk či modulárnych reaktorov.


Podľa informácií RTVS elektráreň poskytovala prácu 112 stálym zamestnancom, z ktorých väčšina našla nové uplatnenie v rámci spoločnosti.


Tepelná elektráreň začala svoj energetický život v roku 1961 na brehu rieky Laborec. Vojany sa pýšili výkonom 1 320 megawattov, čím sa stali najväčšou elektrárňou svojho druhu v histórii bývalého Československa. Za desaťročia svojej prevádzky vyrobili takmer 170 miliónov MWh elektriny, čo by dnes pokrylo šesťročnú spotrebu elektriny v celej krajine.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu