Z predaja sťahujú známy liek proti chrípke a prechladnutiu. Radšej ho vymeňte za iný


Foto: Z predaja sťahujú známy liek proti chrípke a prechladnutiu. Radšej ho vymeňte za iný Foto: pexels.com

Z predaja sťahujú liek, ktorý ľudia používajú pri chrípke či prechladnutí. Rozhodol tak Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ide o perorálny roztok pre deti a dospelých ACC 20 mg/ml.

Liek sťahujú z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. „Dôvodom stiahnutia predmetných šarží lieku je nedostatok v kvalite – potenciálna prítomnosť častíc v lieku z tesniaceho uzáveru,“ spresnil ŠÚKL. Ako ďalej informoval, sťahovanie predmetného lieku sa vzťahuje na šaržu MP3216 s exspiráciou do júla 2025 a na šaržu NB2001 s exspiráciou do septembra 2025.

Liek proti kašľu obsahuje liečivo acetylcysteín, ktorý skvapalňuje hlien v dýchacích cestách a uľahčuje jeho vykašliavanie. Používa sa pri ochoreniach dýchacích ciest, pri ktorých sa tvorí hustý viskózny hlien. Má tiež antioxidačný účinok, čím zabezpečuje ochranu buniek pred škodlivými voľnými radikálmi. Takto chráni napríklad bunky v pľúcnom tkanive pred poškodením.

Na trhu sú dostupné iné lieky s obsahom acetylcysteínu, prípadne iné mukolytiká aj v liekových formách vhodných pre deti. O vhodnej liečbe je potrebné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom, dodali zo ŠÚKL.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu