Košické nemocnice patria medzi tie najlepšie. Prieskum pacientov poukázal aj na nedostatky


Foto: Košické nemocnice patria medzi tie najlepšie. Prieskum pacientov poukázal aj na nedostatky Foto: Facebook/Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) v prieskume spokojnosti opäť hodnotili stav slovenských nemocníc. Oproti minulému roku si zdravotnícke zariadenia mierne polepšili. Zatiaľ, čo v roku 2022 dosiahli priemernú známku 1,54, v roku 2023 získali priemernú známku 1,50. Informovala o tom štátna poisťovňa.

Pacienti ocenili najmä poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ale aj prístup lekárov a sestier. Naopak, strava a ubytovanie ich neohúrili. Najspokojnejší boli s nemocnicami v Žilinskom kraji, najmenej spokojní boli so zariadeniami v Trnavskom kraji. Do prieskumu sa zapojilo 12 141 hospitalizovaných pacientov.

Najlepšie sú na tom onkologické ústavy

Poistenci hodnotili aj päť typov ústavných zdravotníckych zariadení. Najlepšie dopadli onkologické ústavy, najhoršie štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Najviac si polepšila Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, ktorá medziročne zlepšila svoju známku z 2,08 na 1,54.

Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou je Ústredná vojenská nemocnica v  Ružomberku. Druhá skončila Univerzitná nemocnica v Martine a prvú trojicu uzatvára Fakultná nemocnica s poliklinikou J. Reimana v Prešove. Zo všeobecných nemocníc sú poistenci najspokojnejší s Nemocnicou Bory v Bratislave, ale aj s Nemocnicou AGEL Košice-Šaca a Nemocnicou svätého Michala v Bratislave spolu so Železničným zdravotníctvom v Košiciach.


Zo špecializovaných zdravotníckych zariadení sa najlepšie umiestnili Kardiocentrum AGEL v Košiciach–Šaci, Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici a Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni.


Medzi najlepšie špecializované ústavy srdcovo-cievnych chorôb patria Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach a Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. Z onkologických ústavov hodnotili poistenci najlepšie Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave, Národný onkologický ústav v Bratislave a Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach.

„VšZP bude o výsledkoch prieskumu spokojnosti informovať zmluvných poskytovateľov s cieľom využiť ich na dosiahnutie pozitívnej zmeny v tých oblastiach, ktoré poistenci vnímajú ako najslabšie,“ uviedol generálny riaditeľ poisťovne Michal Ďuriš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu