Dlhé roky trávila na doskách košického divadla. Zuzana Borhyová-Kleinová oslavuje životné jubileum


Foto: Dlhé roky trávila na doskách košického divadla. Zuzana Borhyová-Kleinová oslavuje životné jubileum Foto: Facebook/Národné divadlo Košice

Krásnych okrúhlych deväťdesiatin sa dnes dožíva Zuzana Borhyová-Kleinová, ktorá dlhé roky strávila na doskách Národného divadla ako sólistka košického baletu. Na počesť jej osobe a oslavu životného jubilea jej následovníci z Baletu Národného divadla Košice venujú reprízu najnovšej inscenácie celosvetovo obľúbeného balentného diela Giselle. 

Pani Zuzana je rodená Košičanka a už od skorej mladosti bola prepojená s tanečným umením. Riadnou členkou baletného zboru sa stala v roku 1951 ako sedemnásťročná, postupom rokov zbierala cenné skúsenosti, ktoré jej priniesli post sólistky v roku 1966. Odvtedy zotrvala v tejto role až do dôchodku, do ktorého odišla v roku 1991.

Medzitým ako pôsobila v Košiciach si na krátky čas odbehla aj do Viedne, kde pôsobila v súbore Reimundtheater.



V jej repertoári možno nájsť interpretácie z rozličných diel lyrickejšieho charakteru, napríklad Klára v Luskáčikovi, Júlia v Čajkovského Romeovi a Júlii, Odetta v Labuťom jazere, Myrta v Giselle, Líza v Zle stráženom dievčati a mnohé iné. 

S postupom času sa jej repertoár rozšírili aj o charakterové a výrazové tanečné kreácie, na ktorých pracovala spolu s choreografom a dlhoročným vedúcim košického baletu Stanislavom Remanom.

V tento špeciálny deň sa teda nezabudlo na jej dlhoročnú prácu a oddanosť baletu, ktoré inšpirujú ďalšie generácie tanečníkov a tanečníc. Jej životné jubileum je oslavou nielen jej osobnej kariéry, ale aj nezmazateľnej stopy a prínosu pre košickú kultúru a baletné umenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu