FOTO: Pod Kalváriou vznikne moderná mestská štvrť. Areál bývalých tlačiarní nahradí takmer 700 bytov a obchody


FOTO: Pod Kalváriou vznikne moderná mestská štvrť. Areál bývalých tlačiarní nahradí takmer 700 bytov a obchody
Galéria: 5 fotiek
Foto: bck.sk

V Košiciach sa rozbieha transformácia rozsiahleho pozemku, kde kedysi stáli Východoslovenské tlačiarne. Na ich mieste má čoskoro vyrásť nový obytný a obchodný priestor. Informácie o projekte priniesol denník Korzár.

Približne od polovice novembra je počuť v areáli ruch ťažkých strojov, ktoré likvidujú pôvodné objekty. V areáli s plochou tri hektáre sa totiž počíta s výstavbou vyše 500 bytov a 192 apartmánov. Zvyšná plocha bude určená pre obchody, pričom súčasťou celého komplexu bude podzemná garáž s kapacitou vyše 900 parkovacích miest.

Investorom je spoločnosť CTR Holding Assets GmbH, ktorá hovorí o vybudovaní modernej mestskej štvrte s bytmi, obchodmi, službami a hodnotným verejným priestorom.


Plány investora sa však stretli s obavami Košičanov, ktorí vyjadrili znepokojenie hlavne kvôli neďalekej problematickej križovatke na Festivalovom námestí a tiež sa obávali zvýšeného hluku či znečistenia ovzdušia.


Napriek počiatočným obavám mestská časť Sever zatiaľ neeviduje žiadne sťažnosti zo strany občanov. „Popravde, myslela som si, že to bude horšie. Uvidíme, ako to bude vyzerať počas teplejších mesiacov, keď ľudia viac vetrajú,“ uviedla pre denník miestna obyvateľka.

Zmení sa aj infraštruktúra

Z hľadiska dopravy prijalo mesto Košice opatrenia na zlepšenie situácie v okolí nového komplexu vrátane úprav na Watsonovej ulici a Festivalovom námestí, kde pribudnú viaceré semafory, priechody pre chodcov či chodníky pre chodcov i cyklistov.

Zmeny sa dotknú aj priľahlého plateného parkoviska, ktoré sa zmení na príjazd a výjazd zo Starej spišskej cesty. Na tejto ceste sa tiež plánuje vybudovanie dvoch menších kruhových objazdov.


Prví obyvatelia nového bytového komplexu by sa mohli nasťahovať už v roku 2026, pričom dokončenie celého projektu je naplánované o tri roky neskôr. 

Investor sa zaviazal, že kolaudácia obchodných a bytových priestorov bude možná až po dokončení všetkých dopravných stavieb, čím zabezpečí kompatibilitu nového komplexu s existujúcou mestskou infraštruktúrou.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu