Slovensku hrozí vyhlásenie mimoriadnej situácie kvôli medveďom. Posledného videli pri Košiciach


Foto:  Slovensku hrozí vyhlásenie mimoriadnej situácie kvôli medveďom. Posledného videli pri Košiciach Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš/Polícia SR - Žilinský kraj

Počas posledných dní bol vo viacerých lokalitách na Slovensku zaznamenaný výskyt medveďov, pričom v jednom okrese došlo aj k samotnému útoku, kde zviera zranilo päť ľudí. Na Slovensku tak môže dôjsť k vyhláseniu mimoriadnej situácie.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok bol totiž poverený vládou, aby zabezpečil zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch. 

Medzi rizikové okresy patrí Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica, pričom v nich bude potrebné posilniť hliadkovú činnosť polície i Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Okrem toho, ministerstvo na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží ústavný zákon, ktorý vytvorí právny rámec pre odstrel medveďov nielen v intravilánoch obcí, ale rovnako v extravilánoch susediacich s mestami a obcami, okolo turistických centier a zastavaných plôch.

Tragédia na Liptove

Prvé avízo z posledných dní prišlo v piatok 15. marca, kedy bolo na tiesňovú linku nahlásené, že dve osoby v Demänovskej doline naháňal medveď. Horská záchranná služba i Zásahový tím vyrazili do pátrania, pričom sa im podarilo nájsť muža, ktorý bol v poriadku. Bohužiaľ, ženu našli už bez známok života.

Neskoršie výsledky vyšetrovania však ukázali, že ženu z Bieloruska malo o život pripraviť zlyhanie centrálneho nervového systému, ktoré spôsobilo devastačné poranenie hlavy. Zosnulá pravdepodobne spadla z výšky počas úteku pred šelmou.

Horský záchranár, ktorý bol na mieste činu ako prvý spolu so svojím služobným psom uviedol, že medveď nebol vôbec plachý a na jeho papuli bolo vidieť známky krvi. Potvrdil, že malo ísť o zviera, ktoré bolo určené na elimináciu ešte minulý rok.



O dva dni neskôr došlo k ďalšiemu útoku v centre Liptovského Mikuláša, pričom spolu malo ísť o päť osôb, ktoré utrpeli zranenia v rôznom rozsahu. V tejto časti mesta sa v tom čase nachádzalo viacero chodcov, ktorí pred medveďom utekali a preskakovali ploty.

Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu a zvýšilo počet hliadok. Aktuálne prebieha vo vymedzenom území medzi Závažnou Porubou (starou cestou) a Iľanovom odchyt medveďa, preto je táto oblasť neprístupná pre verejnosť.

Zdroj: Martin Daniš

Vyskytol sa aj na východe

V utorok 19. marca v noci zachytila fotopasca medveďa aj pri vodnej nádrži Veľká Domaša, časť Dobrá. Zachytila ho fotopasca na lesnej ceste smerom na Trepec pri židovskom cintoríne.

V stredu 20. marca dopoludní hlásili výskyt šelmy aj košickí lesníci, ktorí ho spozorovali v lesnom poraste v lokalite Sokoľ - Uhrinč. Upozornili preto obyvateľov blízkeho okolia i návštevníkov lesa, aby pri svojich aktivitách v prírode dbali na zvýšenú opatrnosť a uprednostnili skupinové vychádzky pred tými individuálnymi.

Zdroj: Facebook/Mestské lesy Košice a.s.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu