Opustené bábätká či zúfalý krik pacientov na lôžkach. Zdravotník košickej nemocnice prehovoril o osudnom požiari


Foto: Opustené bábätká či zúfalý krik pacientov na lôžkach. Zdravotník košickej nemocnice prehovoril o osudnom požiari

V prvej polovici marca vypukol na psychiatrickom oddelení Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach požiar, ktorý spôsobil stotisícové škody a počas ktorého bolo nutné evakuovať vyše 400 osôb. Hoci plamene boli rýchlo uhasené a nezaznamenali sa vážne zranenia, udalosti okolo evakuácie pacientov vyvolávajú dodnes množstvo otázok.

Jednou z nich je (ne)evakuácia bábätiek z neonatologického oddelenia, ktoré sídli na šestnástom poschodí. Niektoré mamičky boli evakuované s informáciou, že ich deti sú v poriadku a na oddelení sa už nenachádzajú. Neskoršie zistenia však hovorili, že bábätká v inkubátoroch ostali na mieste a zdravotné sestry istili dvere mokrými handrami, aby ich uchránili pred dymom, čo vyvolali rozrušenie a negatívne reakcie.


Riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa pôvodne hodnotil záchranné a evakuačné práce ako veľmi profesionálne, avšak postupne sa objavujú hlasy, ktoré tieto tvrdenia spochybňujú. Zdravotník, ktorý sa podieľal na evakuácii, poskytol pre Denník N výpoveď z osudného večera, podľa ktorej bola situácia v nemocnici oveľa dramatickejšia, než sa z počiatočných vyhlásení zdalo.

Svedectvo tohto zdravotníka odhaľuje, že alarm signalizujúci požiar nefungoval, čo komplikovalo rýchlu evakuáciu pacientov. Denník N sa s touto skutočnosťou obrátil aj na vedenie nemocnice, no odpoveď nedostal.

Zdravotník tiež uviedol, že jeden z pacientov, ktorí boli pre nadýchanie sa splodín prevezení do šačianskej nemocnice, sa dostal do kritického stavu, v dôsledku čoho skončil na umelej pľúcnej ventilácii. Našťastie sa jeho stav po pár dňoch zlepšil.

Pacienti strácali vedomie

Ďalšie detaily, ktoré zdravotník pre portál priblížil, sa týkali záchrany približne pätnástich psychiatrických pacientov. Podľa jeho slov pomáhal spolu s ďalšími troma kolegami najprv s presunom mobilných pacientov, ktorí následne dostali vodu alebo kyslík podľa potreby. Neskôr išli zachraňovať pacientov pripútaných k lôžku.


Kvôli hustému dymu sa však do izieb nevedeli dostať ani za pomoci masiek a kyslíkových bômb. Podľa výpovede zdravotníka tak počuli len zúfalý krik dusiacich sa pacientov. Z izieb ich dostali až hasiči, ktorí ich previezli na chodbu. Mnohí už vtedy po nadýchaní sa splodín strácali vedomie.

Zdravotníci ich následne odpútali od lôžok a pomáhali im zísť o poschodie nižšie, kde dostali kyslík. Museli však ísť po schodoch, keďže výťahy nefungovali.


Incident v košickej univerzitnej nemocnici postupne odhaľuje nedostatky v evakuačných plánoch a vyvoláva diskusiu o potrebe ich prehodnotenia a zlepšenia. Zatiaľ čo si zodpovednosť za evakuačné postupy a možné pochybenia prehadzuje vedenie nemocnice s personálom, ministerstvo zdravotníctva reaguje na udalosti požiadavkou na predloženie krízových scenárov a evakuačných plánov všetkých nemocníc, aby sa tak zabezpečilo, že v budúcnosti už k podobným zlyhaniam nedôjde. 

Požiar nemocnice je ešte stále v štádiu vyšetrovania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu