Centrum Košíc sa aj tento rok premení na rozprávkovú vianočnú krajinu


Foto: Centrum Košíc sa aj tento rok premení na rozprávkovú vianočnú krajinu Foto: Mesto Košice/facebook

Vianočná výzdoba bude skrášľovať Hlavnú ulicu od 5.12. 2017 do 6.1. 2018. Celkový vzhľad ulice s množstvom nových prvkov osvetlenia dotvára vianočný strom a nový drevený vyrezávaný Betlehem doplnený divadelným predstavením s nadrozmernými bábkami o najznámejšom biblickom príbehu o narodení Ježiška. Dolná brána bude dozdobená prvkami mobilnej mestskej zelene a novými svetelnými motívmi. Mesto ozdobí ďalšie 4 stromy po oboch stranách parku za erbom mesta 20 svetelnými, 50 cm veľkými guľami, na mieste kde bol minulého roku veľký anjel tento rok nainštalujeme obrovskú svetelnú 3D Zlatú Košickú vianočnú guľu vysokú takmer 5,5 metra. 

Ďalšou zónou bude námestie pri Urbanovej veži. Okolo zvona bude osadený veľkoplošný adventný veniec. V parku v hrajúcej fontáne bude nainštalovaná obľúbená aplikácia svetelných rybičiek a rozsvietené budú i ozdobené stromy. K fontánke pri Michalskej kaplnke bude nainštalovaná Jeleniu rodinku vysokú približne 1,5 – 2 metre. V strede toho istého parku ostanú naďalej dve veľké Košické vianočné hviezdy. Košické preto, lebo ich dizajn bol vytvorený iba pre mesto Košice a nikde inde sa v tejto podobe nepoužívajú. Ich dizajn tvoria aj všetky visiace a svietiace vločky na Hlavnej.

Vianočné trhy sú neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou Košických Rozprávkových Vianoc. Prebiehať budú v termíne od 05.12.2017 do 23.12.2017 s možnosťou predaja aj medzi sviatkami a aj po nich až do 06.01.2018 pričom skúšobná prevádzka bude od 04.12.2017. Celkovo 48 stánkov bude rozmiestnených v priestore od Immaculaty smerom na severnú stranu k OD Tesco. Vo vyváženom počte budú zastúpené suveníry a občerstvenie tak, aby bol zachovaný najmä tradičný charakter trhov. 

Predaj primátorského punču tvorí významnú časť charitatívnych aktivít v rámci Košických Vianoc


Predaj bude od 5.12. do 23.12.2017 denne v čase od 16.00 hodiny do 20.00 hodiny. Tento rok bude celý výťažok z jeho predaja prerozdelený medzi tieto organizácie:

1. OZ Maják nádeje, ktorá pomáha rodinám v sociálnej núdzi.
2. Slovenský zväz telesne postihnutých, Krajské centrum Košice. Ich cieľom je pomáhať ľuďom s telesným postihnutím pri riešení ich sociálnych, ekonomických, spoločenských potrieb a záujmov. ´
3. Evanjelická špeciálna materská škola pre deti s mentálnym, fyzickým alebo kombinovaným hendikepom.
4. SENIORKA n. o., ktorá zabezpečuje opatrovateľskú skužbu – pomáha klientom pri riešení nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu zhoršeného zdravotného stavu, alebo dovŕšenia dôchodkového veku.

Slávnostné otvorenie Košických Rozprávkových Vianoc je v roku 2017 naplánované na 5. decembra o 17.00 hod.Tešiť sa môžete na príchod Mikuláša, Snehulienky, Anjela i Čerta, rozsvietenie vianočnej výzdoby na Hlavnej ulici, osvetlenia vianočného stromu a vystúpenie spevákov, tanečných skupín. Tohtoročným hosťom bude slovenská hudobná legenda VAŠO PATEJDL naživo so skupinou v zložení Juraj BURIAN, Marcel BUNTAJ, Martin GAŠPAR a Andrea ZIMÁNYIOVÁ, ktorá naživo zaspieva aj úvodnú vianočnú skladbu celého programu. Vystúpi tanečná skupina DIAMANT, tanečný súbor SZUŠ VIVA Košice, SVETLUŠKA a ďalší. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Košice