Rasistický škandál ohľadom detí vo vlaku zarezonoval celým východom. Reagujú aj známe tváre


Foto: Rasistický škandál ohľadom detí vo vlaku zarezonoval celým východom. Reagujú aj známe tváre Foto: Facebook/Cesta von

Na tie slová nikdy nezabudnú. Deti z neziskovej organizácie Cesta von cestovali z výletu vlakom z Popradu do Veľkej Lomnice. Mali namierené domov z kníhkupectva Martinus. To, čo sa však vo vlaku udialo, zrejme nečakalo ani jedno dieťa.

Skupina žien z majority im začala nadávať do „špinavých a smradľavých cigáňov“. Len pre farbu ich pleti. Lístky mali kúpené vopred, dokonca aj podľa cestovného poriadku nahlásili cestovanie vo väčšej skupine. Nahnevaným ženám sa nepáčilo, že mladí muži z osady, kde nemajú ani prístup k pitnej vode, cestujú počas dňa vlakom.

„Nepomohlo ani, keď im náš mládežnícky líder Frederik povedal, že deti boli počas prázdnin na výlete a vo vlaku nerobia nič zlé,“ napísala v statuse organizácia. Ženy mali tvrdiť, že by si radšej mali hľadať prácu a „nie sa vo vlaku vyvážať a chodiť po výletoch“. Cestujúci mlčali, detí sa zastala len sprievodkyňa, ktorá ženám oznámila, že deti majú platné cestovné lístky a majú právo cestovať.


Slová žien sa detí dotkli. „Načo sa budeme snažiť, oni nás medzi seba aj tak nikdy neprijmú. Pre nich budeme stále len cigáni,“ povedalo jedno z nich líderke Beáte. Deti zažili v Martinuse krásne chvíle, ale slová, ktoré si vo vlaku vypočuli, len tak ľahko nezmiznú. 

S podobným rasizmom sa rómske deti stretávajú bežne. Organizácia Cesta von poukazuje na to, aby sa deti z osád vedeli adaptovať do spoločnosti je potrebné, aby sa adaptovala aj spoločnosť. „To, že sa nejaké náhodné nahnevané ženy z majority nevhodne správali, je smutné. Ešte smutnejšie je však to, že zo skupiny ostatných cestujúcich sa nenašiel nikto, kto by sa ozval, že s nimi nesúhlasí a kto by sa detí z nášho klubu zastal,“ dodáva organizácia.


Známe tváre reagujú

V pondelok 11. marca sme informovali o rasizme, ktorý vo vlaku z Popradu do Veľkej Lomnice zažili deti z organizácie Cesta von. Na incident reagovalo niekoľko popredných slovenských osobností. Je medzi nimi aj speváčka Katka Koščová. „Tak mi je dnes smutno. Cesta von, roky vás obdivujem, robíte neskutočnú prácu. Všetky omamy a vaše deti, objímam silno,“ napísala pod príspevkom.

Módna návrhárka Lenka Sršňová deťom odkazuje, že bojovať má zmysel. „O veľa veci v živote treba zabojovať, ale nakoniec si poviete, že to stalo za to. Takéto útoky by sa nemali prehliadnuť a nepočuť. Mrzí ma, že toto zažívate. Špeciálne deti od žien, ktoré sú možno tiež matky,“ vraví. Súhlasí s ňou aj fotografka Zuzana Gavulka. „Majú svoj život vo svojich rukách a síce to majú ťažké, ale ak sa naozaj rozhodnú, môžu svojou usilovnosťou dosiahnuť čo len budú chcieť,“ napísala. 

Novinár TV JOJ Arpád Soltész sa deťom ospravedlniť za ľudí, ktorí mlčky sedeli a nezastali sa ich. „Agresívny ogrgeľ sa nájde úplne všade a spravidla nestojí za povšimnutie. Ale slušná spoločnosť ho dokáže umlčať. Nenechajte sa znechutiť a buďte lepší ako oni,“ odkazuje deťom novinár.

Povzbudila aj ich Eva Babitzová, bývalá šéfka Rádia Expres a zakladateľka strany Šanca. „Milé decká, je to na vás, čo z vás vyrastie, sny vám nik nevezme. Panie sa k vám zachovali zle. O vás to nehovorí nič, zato to hovorí všetko o nich. Nie sme takí všetci a o ich priazeň aj tak nestojíte,“ vraví deťom.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu