VIDEO: Bol to skrat, povedal dekan košickej univerzity a kvôli krádeži obrazu z funkcie odstúpil


Foto: VIDEO: Bol to skrat, povedal dekan košickej univerzity a kvôli krádeži obrazu z funkcie odstúpil Foto: wikipedia

Dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Tibor Uhrín oznámil svoje odstúpenie z funkcie, kvôli nedávnemu incidentu so zmiznutím cenného obrazu z košickej kaviarne. 

Svoju rezignáciu predložil počas pondelkového zasadnutia univerzitnej etickej komisie a a akademického senátu fakulty, kde vyjadril ľútosť a ospravedlnenie za svoje konanie. 

„Bolo to osobné skratové zlyhanie, ktoré od stredy večera riešim s rektorom. Všetkým sa ospravedlňujem, je mi to veľmi ľúto, a končím vo funkcii dekana. Dnes to dám písomne, dokončím nejakú agendu a od zajtra už nebudem dekan,“ znelo vo vyhlásení dekana, ktoré uverejnil denník Korzár.

Týmto krokom sa uvoľnilo miesto pre nového kandidáta a do dvoch mesiacov sa uskutočnia nové voľby na obsadenie tejto významnej akademickej pozície.



Kurióznu krádež zachytil kamerový záznam kaviarne, na ktorom bolo vidieť, ako neznámy muž, neskôr identifikovaný ako dekan košickej univerzity, sníma obraz známej mozaikovej výtvarníčky Herty Ondrušovej-Victorínovej dole zo steny a odchádza aj spolu s ním.

Podľa prvotných vyjadrení dekana malo ísť o stávku, respektívne o nevinnú umeleckú hrátku známu ako happening s fitkívnym konceptom, čo znamená, že celá udalosť mala byť zinscenovaná, no majitelia kaviarne to rázne popreli.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu