Hlavná ulica v Košiciach dnes bude plná protestujúcich. Niektorí si zakryjú oči oranžovou šatkou


Foto: Hlavná ulica v Košiciach dnes bude plná protestujúcich. Niektorí si zakryjú oči oranžovou šatkou Foto: Facebook/Progresívne Košice

Iniciatíva Košice za slušné Slovensko organizuje aj v tomto týždni občiansky protest proti korupcii na Slovensku. Podľa organizátorov podujatia aktuálna vláda ohrozuje základné princípy demokracie a právneho štátu, preto by občania nemali zostať mĺčky sedieť.

Za nepriateľné považujú smerovanie politiky na východ, čím izolujú Slovensko od progresívnych krajín. „Prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom legislatívnom konaní a netransparentné výberové konania, rušenie grantov pre mimovládne organizácie v oblasti ľudských práv, dosadzovanie ,svojich’ ľudí bez kvalifikácie na dôležité posty, pokusy ovládnuť kultúrne inštitúcie, útoky na novinárov… Toto všetko považujeme za neprijateľné,“ uvádzajú organizátori zhromaždenia.

Protestné stretnutia sa uskutočnia v štyroch mestách v Košickom kraji, a to vo štvrtok 7. marca o 18:00 hod.:


  • Košice - Dolná brána,
  • Prešov - mestský úrad na Hlavnej ulici,
  • Poprad -  na námestí pred obchodným centrom Forum,
  • Spišská Nová Ves - na Radničnom námestí.

Na protest si zakryjú oči šatkou

V Košiciach však nepôjde o jediný protest počas dnešného dňa. Na rohu Hlavnej a Alžbetinej ulice pred Dómom svätej Alžbety sa bude o 17:00 hod. konať tichý Oranžový protest, ktorým chcú organizátori v predvečer Medzinárodného dňa žien poukázať na nekompetentnosť a pokrytectvo politikov v problematike sexuálneho a partnerského násilia.

„Tichým protestom vyjadríme nesúhlas s umlčiavaním žien a bagatelizovaním utrpenia obetí násilia. Oranžovými šatkami, ktorými si zakryjeme oči, dáme najavo nesúhlas s neviditeľnosťou rodovo-podmieneného násilia a ignoráciou či urážaním jeho obetí,“ oznámili organizátori, ktorí verejnosť vyzývajú, aby si so sebou priniesli šatku, a tým vyjadrili svoj postoj aj k novele trestného zákona.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu