VIDEO: Krádež obrazu košickým dekanom umení zachytili kamery. Z jeho vysvetlenia sú majitelia kaviarne zhrození


Foto: VIDEO: Krádež obrazu košickým dekanom umení zachytili kamery. Z jeho vysvetlenia sú majitelia kaviarne zhrození Foto: Korzár

V jednej z kaviarní na Hlavnej ulici v Košiciach došlo k nezvyčajnej a kurióznej krádeži, ktorá rýchlo zaujala pozornosť na sociálnych sieťach. Video zachytávajúce muža, ktorý si z kaviarne odnáša cenný obraz, vyvolalo rozruch a mnoho reakcií. S informáciou prišiel denník Korzár.

Na kamerovom zázname vidieť muža, ktorý sa nenápadne prechádza po priestoroch kaviarne a rozhliada sa okolo seba. Následne, keď si myslí, že unikol zraku zamestnancov, zvesí obraz známej mozaikovej výtvarníčky Herty Ondrušovej-Victorínovej dole zo steny a odchádza aj spolu s ním.

Podľa majiteľky kaviarne Kataríny Gedeonovej, ktorá sa vyjadrila pre regionálny denník, si páchateľ obraz pravdepodobne odniesol skrytý pod oblečením alebo v taške, pričom jeho totožnosť zostala dlho neznáma.


Malo ísť o stávku

Po zverejnení videa na internete sa však v krátkom čase zistilo, že mužom na nahrávke je dekan košickej fakulty umení Tibor Uhrín. Po kontakte s vedením školy majitelia kaviarne stiahli trestné oznámenie, keďže im bol obraz vrátený s ospravedlnením, že údajne malo ísť o stávku.

Krádež však získala nový rozmer, keď dekan Uhrín napísal študentom správu, v ktorej tvrdil, že celá udalosť mala byť len nevinná umelecká hrátka.


„Niektorí z vás boli možno konfrontovaní s nedávnym virálnym videom na sociálnej sieti, ktoré súviselo s mojou osobou. Týmto by som rád objasnil, že išlo o happening s fiktívnym konceptom, ktorý nemal nič spoločné s reálnym deliktom. V každom prípade vás chcem uistiť, že nie je dôvod sa znepokojovať. Považoval som za dôležité, aby ste boli o tejto skutočnosti informovaní,“ znelo v správe od dekana, ktorú zverejnil Korzár.


Toto tvrdenie vyvolalo nevôľu u majiteľov kaviarne, podľa ktorých ich dekanovo vysvetlenie situácie stavia do zlého svetla a všetko si to len vymyslel, pretože neboli súčasťou žiadneho „divadielka“.

Dekan sa k svojim činom nechcel veľmi vyjadriť, naďalej si stál za tým, že to bolo zinscenované a že samotný obraz ani nepoznal. Podľa jeho slov nechcel nikomu ublížiť a nakoniec nedošlo ani k žiadnej ujme. Majitelia kaviarne sa však cítia dotknutí nielen krádežou obrazu, ale aj spôsobom, akým bola situácia riešená a prezentovaná verejnosti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu