Sú takmer v každej domácnosti, no už sa viac vyrábať nebudú. Dlhy položili známu košickú firmu na kolená


Foto: Sú takmer v každej domácnosti, no už sa viac vyrábať nebudú. Dlhy položili známu košickú firmu na kolená Foto: ilustarčné/freepik.com

Dlhoročný košický výrobca radiátorov Korad Radiators čelil dlhodobým finančným ťažkostiam a výzvam, ktoré vyvrcholili vo februári tohto roka vyhlásením bankrotu. Informáciu priniesol Denník N.

Pred dvoma rokmi firma utrpela značnú stratu vyše dvoch miliónov eur. Problémy mali podľa portálu KOŠICE: DNES nastať na základe dlhu za dodaný materiál voči spoločnosti Promuglesbit, s.r.o., ktorý sa vyšplhal nad štyri milióny eur. Dotknutá firma pritom vyšla výrobcovi radiátorov v ústrety tým, že mu vystavila splátkový kalendár.

Konateľ spoločnosti Korad Radiators Bedřich Brabec však pre regionálny denník uviedol, že príčiny problémov vidí v poklese obchodu zapríčinený pandémiou a výpadkom ruského i ukrajinského trhu.

Dlhy na každom kroku

Situáciu zhoršili aj narastajúce dlhy na daniach a odvodoch, ktoré v poslednom roku podľa Denníka N vzrástli až päťnásobne, pričom Korad Radiators dlží Sociálnej poisťovni viac ako 320-tisíc eur, nehovoriac o zdravotných poisťovniach a Finančnej správe.


Napriek snahám o záchranu prostredníctvom reštrukturalizačného procesu, ktorý mohol spoločnosti umožniť zastavenie platenia starých dlhov na nejaké obdobie a sústredenie sa na ozdravné procesy, sa spoločnosť ocitla v bankrote.

Najväčší výrobca radiátorov pôsobil na Slovensku 56 rokov a zamestnával zhruba stovku zamestnancov, pričom sa na trhu pýšil viac ako 1 500 modelmi radiátorov, ktoré dodával do pätnástich krajín.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu