Teplovod, ktorý vyhreje celé mesto či malé mestečko v priemyselnom parku. Tieto projekty pomôžu zmeniť Košický kraj


Foto: Teplovod, ktorý vyhreje celé mesto či malé mestečko v priemyselnom parku. Tieto projekty pomôžu zmeniť Košický kraj
Galéria: 22 fotiek
Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice/Rasťo TRNKA/úprava redakcie

Počas tohto týždňa sa v Košiciach realizovalo niekoľko pracovných strenutí, na ktorých sa zúčastnili ministerka hospodárstva Denisa Saková a predstavitelia mesta či kraja, ale aj mnohí ďalší, ktorí chceli prerokovať svoje záujmy v hospodárskej oblasti.

Jedným z kľúčových bodov štvrtkového (22. 2.) rokovania v Historickej radnici bola aktuálna výstavba Valaliky Industrial Park, kde bude sídliť švédska automobilka Volvo, ktorá prinesie na východ tisícky pracovných miest a mnohé ďalšie benefity pre celý región. Zúčastnené strany sa zhodli na nutnosti spolupráce medzi samosprávou a štátnou správou s cieľom naplniť požiadavky investora.


Priemyselný park má za cieľ riešiť prioritne aj dopravné problémy celého regiónu, výrazne zvýšiť potrebné kapacity elektrických, vodovodných a kanalizačných pripojení. Súčasťou areálu má byť niekoľko desiatok zariadení, ktoré zlepšia kvalitu života zamestnancov automobilky i miestnej komunity. Stredisko by malo disponovať moderným vzdelávacím zariadením navrhnutým špeciálne pre potreby pracovníkov, kde budú môcť získavať a rozvíjať svoje odborné zručnosti.

Okrem vzdelávacieho centra sa má v areáli nachádzať aj komplex športovo-rekreačných zariadení vrátane fitness centra, menšieho bazéna a wellness priestorov. Plánovaná je tiež gastro zóna a počíta sa aj so zastúpením obchodných prevádzok.


Občiansky servis by mala zabezpečiť novovybudovaná hasičská a policajná stanica či zdravotnícke zariadenie, ktoré bude obsluhovať vybrané ambulancie a poskytovať služby rýchlej zdravotnej pomoci.


Teplovod, ktorý vyhreje celé mesto

Diskutovalo sa aj o iných strategických iniciatívach vrátane plánovanej výstavby teplovodu z Ďurkova do Košíc, ktorý by mal už v roku 2026 vyhrievať mesto pomocou geotermálnej energie. V rámci investície sa ráta s výstavbou takmer 20-kilometrového horúcovodu, výmenníkovej stanice tepla, strojovne a prečerpávacej stanice, ako aj tepelného napájača z Ďurkova do bývalej Teplárne Košice - TEKO.

Tento projekt, ktorý pomôže vyriešiť akútny problém závislosti Slovenska na dovoze fosílnych palív a ich využívania v teplárenstve, má potenciál stať sa jedným z najväčších geotermálnych zdrojov na Slovensku a v Európe. Ak bude projekt úspešný, môže zabezpečiť stabilné a cenovo dostupné dodávky tepla až pre takmer 170-tisíc ľudí.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu