V Brehove vzniká bludisko z vŕb. Pracuje na ňom starostova firma


Foto: V Brehove vzniká bludisko z vŕb. Pracuje na ňom starostova firma Foto: terraincognita.sk

V Brehove vznikne bludisko z vŕbového prútia. Starosta chcel pôvodne získať stavebné povolenie do konca minulého roka, ale stále ho nemá. Keďže ho v tejto fáze ešte ani nepotrebujú, s prácami už začali. Momentálne tam prebieha výsadba rastlín, ktorú má rovnako ako celú výstavbu na starosti starostova firma Bamara.

Župa na tento projekt schválila 170-tisíc eur, v rámci neho by pri bludisku malo vzniknúť parkovisko, oddychová časť s vŕbovými sochami zvierat, hracie prvky pre deti a vstupná budova s pokladňou, sociálnymi zariadeniami, bistrom a zázemím pre servis areálu a administratívu.

Dotácia je už niekoľko mesiacov schválená, ale k podpisu zmluvy medzi župou a firmou Bamara stále nedošlo. Tú plánujú podpísať po získaní stavebného povolenia. „Povolenie nemáme, lebo všetko na úradoch dlho trvá. Stavebné povolenie v tejto fáze ani nemusíme mať, neporušujeme žiaden zákon,” hovorí starosta Marek Balog.

Podľa dolnyzemplin.korzar.sme.sk ide všetko, tak ak je naplánované. Za minulý týždeň sa vysadilo 70 percent drevín a výsadbu ukončia do marca. „Je to firemný projekt, nemá nič spoločné s obcou,“ konštatuje starosta. Labyrint musí byť hotový do októbra, aby splnil podmienky dotačnej výzvy.


Okrem bludiska v Brehove starostova firma pracuje aj na výstavbe drevených obrov v Hnilčíku. Na tých kraj vyčlenil sumu 179-tisíc eur. Starosta hovorí, že bez podpory kraja by do týchto projektov nešiel. Sú časovo aj finančne veľmi náročné. Z peňazí firmy išlo do projektu bludiska 300-tisíc eur. Musel sa kvôli tomu meniť aj územný plán, čo vyšlo na 5-tisíc eur.


„Teraz nerobím so žiadnymi financiami kraja. Takéto rozsiahle projekty trvajú dlhý čas. Stavba trvá niekoľko mesiacov, ale byrokracia okolo toho rok a pol. Určite by som najprv nezačal s vybavovaním povolení a až tak žiadal o dotáciu,” dopĺňa.

Na Stavebnom úrade v Trebišove doposiaľ neevidujú žiadosť o stavebné povolenie. Keď bude vydané, podpísať by ho mal starosta obce. Podpisovať ho teda bude vlastnej firme. Podľa stavebného úradu je to rovnaká situácia, ako keby si starosta staval dom.

Podľa Mateja Styka, vedúceho oddelenia výstavby na Okresnom úrade Košice, stavebný zákon o takomto prípade nehovorí. Podľa neho by mal o veci rozhodovať iný, nezávislý úrad, ktorý by mal určiť Okresný úrad Košice. Povolenie však bude platné aj so starostovým podpisom.

„Ale nie je to v poriadku. Keby sa to stalo pre eurofondy, tak mu to zrušia. V tomto prípade však ide o peniaze kraja a ten by to mohol hodnotiť ako prekážku, aby firma dostala dotáciu,“ dodal.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu