Ak kašlete a máte teploty, buďte obozretný. Na košickom sídlisku sa vyskytla Legionárska choroba


Foto: Ak kašlete a máte teploty, buďte obozretný. Na košickom sídlisku sa vyskytla Legionárska choroba Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Na košickom sídlisku Ťahanovce sa vyskytla Legionárska choroba. Ide o ťažšiu formu zápalu pľúc vyvolanú baktériou legionella. Človek sa môže nakaziť vdýchnutím mikroskopických kvapôčiek vody obsahujúcich baktériu legionella.

Choroba sa prvotne prejavuje slabosťou, malátnosťou a bolesťami hlavy. Neskôr sa k tomu pridá aj suchý kašeľ. V niektorých prípadoch môže dôjsť k vykašliavaniu hlienov či krvi.

Výskyt choroby v okolí ulíc Pekinská a Čínska potvrdila jedna z obyvateliek, ktorej dcéra je nakazená. Tá má už dva mesiace kašeľ a nezaberali jej ani antibiotiká. Teraz musí situáciu riešiť s pľúcnym lekárom. Nie je jediná s takýmito zdravotnými komplikáciami.

„S pani bývame v jednej bráne. Dcéra má od decembra príznaky chrípky s teplotami. Kašeľ, teploty s prestávkami a v krvi abnormálne zásoby železa. Absolvovala už všetky možné vyšetrenia a na nič sa neprišlo,“ píše suseda Patrícia. 


Ako informuje portál kosice.korzar.sme.sk, o probléme vie aj starosta Miloš Ihnát. Ten žiada obyvateľov, ktorí majú vo vodovode alebo od lekára potvrdenú legionellu, aby sa ozvali. 

„Aby z Tepelného hospodárstva vedeli, kde majú odobrať vzorky. Ľudia si to môžu priniesť aj z iného miesta, kde boli, z plavárne, školy a podobne,“ hovorí.

Tepelné hospodárstvo o výskyte legionelly vie. „Aj keď nepredpokladáme, že problémy by mohli byť na zariadeniach a rozvodoch našej spoločnosti, aktuálne sa snažíme zabezpečiť akreditovaný odber vzoriek na príslušných staniciach tepla,” informuje konateľ Jaroslav Tkáč. Dopĺňa, že legionella sa dá zničiť krátkodobým prehriatím vody na 70 – 80 stupňov Celzia alebo dezinfekciou potrubia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu