Tohtoročným vianočným stromom v Košiciach bude Jedľa biela


Foto: Tohtoročným vianočným stromom v Košiciach bude Jedľa biela Foto: Mesto Košice

Oproti predchádzajúcim rokom, kedy tradičné košické symboly najkrajších sviatkov roka pochádzali väčšinou z lesov v okolí Kojšova, tohoročný košický vianočný strom bude priamo z metropoly východu. Jedľa biela vyrástla pri križovatke Kostolianskej cesty a Cesty pod Hradovou neďaleko Crow arény, mestu Košice ju darovala súkromná osoba. „Jedľa je vysoká zhruba osemnásť metrov, vo výške meter tridsať má priemer kmeňa 45 centimetrov, jej vek odhadujeme na asi štyridsať rokov,” uviedol riaditeľ mestských lesov Tibor Roth. „Presne to ale budeme vedieť až po jej spílení, keď zrátame letokruhy. Pôvodne sme chceli jedličku priviezť do mesta a osadiť na už tradičnom mieste pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici v pondelok. Avšak, keďže strom rastie v Košiciach, a pri jeho prevoze by bolo nutné obmedziť, respektíve zastaviť premávku v čase rannej dopravnej špičky , rozhodli sme sa, že stromček spílime a prevezieme do centra mesta už v nedeľu, 19. novembra,” dodal.

Na spílenie práve tohto konkrétneho stromu existuje viacero dôvodov. Jedlička rastie veľmi blízko plynového potrubia a pri povestnom silnom košickom vetre by mohla byť hrozbou nielen pre potrubie, ale aj obydlie darcu, prípadne i motorové vozidlá jazdiace v blízkom okolí. Lesníci začnú s pílením a prevozom jedličky do Košíc o siedmej ráno, predpokladajú, že v sprievode policajných vozidiel strom dovezú na Hlavnú ulicu okolo 10. 00 až 10. 30 hod. S pomocou žeriavu zložia jedličku z nákladného auta, jej kmeň potom osadia do špeciálne na to určenej šachty, ktorá bola práve na tento účel vybudovaná už pred rokmi.

Budúcoročný adept na košický vianočný strom by mal to byť smrek pichľavý, ľudovo nazývaný strieborná jedlička. Rastie hneď vedľa jedle bielej, ktorú v nedeľu privezú do mesta. Vlani bol symbolom Košických rozprávkových Vianoc urastený smrek z obce malá Lodina. Mal úctyhodnú výšku 19 metrov, v takzvanej prsnej výške hrúbku kmeňa okolo 40 centimetrov. Lesníci pôvodne odhadovali jeho vek na 40 – 50 rokov, po spílení sa ale ukázalo, že je to „iba” tridsiatnik. V roku 2015 symbolizoval Vianoce v Košiciach takisto smrek, pochádzal však z mestských lesov v Kojšove. Päťdesiatročný strom mal pred spílením neuveriteľnú výšku až 30 metrov, lesníci ho museli skrátiť na prepravnú dĺžku 24 metrov, po osadení mal o štyri metre menej. Vianočný strom  v Košiciach sa rozžiari 5. decembra o 17.00 hod., čím odštartuje veľká košická vianočná šou Košických rozprávkových Vianoc 2017.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Košice